<h2>Αγροτικός Συνεταιρισμός «ΚΙΣΣΑΒΟΣ»</h2> <h2>Αγροτικός Συνεταιρισμός «ΚΙΣΣΑΒΟΣ»</h2> <h2>Αγροτικός Συνεταιρισμός «ΚΙΣΣΑΒΟΣ»</h2> <h2>Αγροτικός Συνεταιρισμός «ΚΙΣΣΑΒΟΣ»</h2> <h2>Αγροτικός Συνεταιρισμός «ΚΙΣΣΑΒΟΣ»</h2> <h2>Αγροτικός Συνεταιρισμός «ΚΙΣΣΑΒΟΣ»</h2> <h2>Αγροτικός Συνεταιρισμός «ΚΙΣΣΑΒΟΣ»</h2> <h2>Αγροτικός Συνεταιρισμός «ΚΙΣΣΑΒΟΣ»</h2> <h2>Αγροτικός Συνεταιρισμός «ΚΙΣΣΑΒΟΣ»</h2>
Previous Next
Μήλα

Μήλο
Στην περιοχή της Αγιάς Λάρισας καλλιεργούνται γύρω στα 20% της παραγωγής μήλων στην Ελλάδα πράγμα που σημαίνει ότι είναι η δυναμικότερη σε όλη την επικράτεια.
 
Η Αγιά καλλιεργεί μήλα περίπου από το 1950. Τα πρώτα μήλα που παρήγαγαν ήταν τα γνωστά φιρίκια. Στη συνέχεια (περίπου1950) άρχισαν να καλλιεργούν τα ντελίτσια και τους ρενέδες.
 
Από το 1980 και μετά μπήκαν οι προωθούμενες ποικιλίες τότε Imperial, Royal, Double Red, Wellspur, Red Chief, Starkimson, οι κίτρινες ποικιλίες Golden, Jona Golden, Smoothy και οι πράσινες ποικιλίες της Granny Smith. Σήμερα πλέον από τις κόκκινες ποικιλίες καλλιεργούνται κατά κόρον οι Starkrimson και Redchief και η Jesey Mac σαν καλοκαιρινή, και τα κίτρινα μήλα τα Golden καθώς και η ανερχόμενη δύναμη Grany Smith.
 
Θρεπτική αξία
 
Το μήλο, έτσι κι αλλιώς είναι γνωστό για τις ευεργετικές του ιδιότητες. Άλλωστε δεν είναι τυχαίο, το "ένα μήλο την ημέρα τον γιατρό τον κάνει πέρα".
 
Είναι πλούσιο σε βιταμίνες, διαιτητικές ίνες, μεταλλικά στοιχεία. Περιέχει ασβέστιο, φώσφορο, σίδηρο, κάλιο, βιταμίνη A, φολικό οξύ, βιοτίνη, μηλικό οξύ. Βοηθά στην πέψη καθώς και στην καύση του λίπους. Έχοντας πολύ λίγες θερμίδες βοηθά τον οργανισμό να διατηρηθεί υγιής. Είναι καλό να καταναλώνεται μετά από κάποιο γεύμα γιατί έχοντας πολύτιμες θρεπτικές ουσίες βοηθά στο μεταβολισμό του οργανισμού και την γρηγορότερη πέψη.